No Architects Designs Nursery To Relieve Separation Nervousness In Younger Kids

No Architects has integrated many home windows, locations to cover and totally different floor ranges into this welcoming nursery within the Czech capital of Prague.


Positioned within the Karlin district of the town, Malvína daycare is positioned on the 130 sq. meter floor flooring of a bigger kindergarten. Beforehand an workplace house, the nursery welcomes younger kids between 9 months and two years previous.

Egg-shaped home windows close to the exit permit kids to say goodbye to their dad and mom

Native firm No Architects was requested to transform the house into an surroundings the place kids would really feel protected whereas giving them the liberty to discover their pursuits.

“We actually imagine that design informs the way in which individuals behave and develop relationships, and with kids it really works in a very seen means,” Jakub Filip Novák, co-founder of No Architects, informed Dezeen.

“We needed to create an environment that might be useful for kids’s growth and problem them in a optimistic means.”

Tables of various sizes in the Prague Kindergarten drawing area by No Architects
Chairs and tables of various sizes permit kids to play collectively in all age teams

The nursery bedrooms are organized round a central house with giant home windows in order that there are clear sight strains on the ground plan.

Vivid shade blocks have been used to spotlight essential areas such because the kitchen counter, lockers and play areas.

Blue wooden lair in the Malvína Nativity scene
Dens and hidden corners give children the liberty to discover

“The house itself was fairly darkish – it is deep and there wasn’t an excessive amount of daylight,” mentioned Novák, who based No Architects with Daniela Baráčková in 2009.

“So we selected plenty of white and clear finishes, pure oiled plywood and heat colours that match the branding of the nursery.”

Egg-shaped window in the sleeping area of ​​Prague Kindergarten by No Architects
One other egg-shaped window permits caregivers to look into the sleeping space

Every part has been designed to be simply seen and inside attain, in order that day-to-day operations may be streamlined to permit caregivers to spend extra time with the youngsters.

For youngsters who’re struggling to separate from their dad and mom, the studio has put in home windows close to exits the place they will say goodbye whereas being held again by their caregivers.

Dressing room with mustard yellow and navy blue lockers in the Malvína nursery
The locker room contains mustard yellow and navy blue lockers

“We needed to assist kids overcome separation anxiousness in a optimistic and constructive means and assist academics keep calm and centered,” Novák defined.

“We achieved this by means of a transparent articulation of house and creating a way of play within the design, together with quiet corners, locations to cover and totally different ranges so children can really feel extra in management. the surroundings.”

Kitchen area with plywood cladding in kindergarten in Prague by No Architects
Open kitchen permits kids to really feel concerned in meals preparation

Home windows have additionally been integrated within the sleeping and playroom areas, in addition to the unisex bathrooms, to permit older kids to make use of the toilet safely with caregivers readily available simply in case. help can be wanted.

A sequence of steps have been put in within the locker room to lift kids to grownup dimension and forestall caregivers – particularly grandparents – from having to bend down to assist them with their coats and footwear .

Stepped play area with corner in the wall of the Malvína nursery
Open structure permits caregivers to regulate kids

An open kitchen permits kids to watch the meals preparation course of earlier than eating on the kitchen counter to create a “extra collective expertise”.

Kids also can entry snacks from a decrease kitchen counter if they’re hungry outdoors of allotted meal and snack occasions.

Tiered seats and platforms with rugs are used within the rooms to create assorted landscapes whereas maintaining kids simply seen to caregivers.

Different enjoyable options comparable to slides and dens have been launched to encourage exploration.

Stepped play area with yellow rugs and brown seating in Prague kindergarten by No Architects
Stepped play areas are strengthened with yellow carpets

“We made hidden activates goal to make it tougher and extra enjoyable,” mentioned Nóvak. “It creates extra interactions and takes the youngsters extra time to discover the entire house.”

Desks and chairs in three totally different sizes make it simple for kids of all ages and sizes to play collectively, whereas small-scale toys that encourage the event of motor expertise are hidden within the house.

A quiet sleeping space has a row of beds for the youngest kids and a sequence of rugs for the older ones.

Hanging lamps in mustard yellow, ox blood red and navy blue at Prague Kindergarten by No Architects
Major shade pendant lights illuminate the house

In Japan, architect Takaharu Tezuka designed this Tokyo kindergarten as a steady house with an oval roof terrace, permitting unhindered studying and play relatively than imposing bodily limits on kids.

Elsewhere, structure agency BIG put in curvaceous picket studying huts and lily pad-shaped cushions at coworking agency WeWork’s first college.

The images is from Studio Flusser.


Supply hyperlink

About Justin Howze

Check Also

California and Oregon Engineering Groups Take First Place in SourceAmerica Design Problem

The 2 profitable groups took house honors from a powerful group of nationwide finalists at …