This former hoarder’s home nearly tripled in value after a two-year renovation

House of the week: The value of this former hoarder’s house has almost tripled after a two-year renovation

The revitalization included walnut and travertine finishes, custom interior design, and a basement with a game room

Piece: Corktown
Agent: Marianne Radman, Park Seventy-seven
Price:$2,498,000
Previously sold for: $915,000 in 2020


The place

When this Victorian townhouse was purchased in 2020, buyers hadn’t even gone inside before closing the deal. “It was a hoarder’s house,” recalls co-buyer Eduardo Pontes. “You were not allowed to enter the house to see him. The city of Toronto had people in hazmat suits cleaning it up.

A nearly two-year renovation followed. The house was gutted to the posts and cropped. The basement has been reinforced and enlarged, adding two additional rooms. Pontes partnered with Maia Legacy Builders and design firm Ancerl Studio to create this three-bed, two-and-a-half-bath home with custom furnishings, built-ins, and artwork all included in the design. ‘purchase. .

The neighborhood, Corktown, is a mix of singles, young professionals, young families and senior residents. There are new condo developments and leisure facilities just north of Regent’s Park, the Don Valley and Riverside to the east, the Distillery District to the south, and plenty of bars and restaurants to the west.

Round

A slender front door opens into a hall and dining room. That brick wall was added during the renovations, and the table (with a travertine marble base), built-in walnut veneer, and leather bench are all bespoke. There is a polished and heated concrete floor on the ground floor.

The living room has a Planika ethanol fireplace surrounded by travertine with a built-in, concealed entertainment unit with storage above. The gallery wall above the sofa is an original collection from Ancerl Studio.

Here is a reverse view of the living room, with white oak engineered hardwood stairs as well as a concealed walnut door leading to the basement stairwell. This room opens above to the second floor.

Stone and wood continue into the kitchen, which has three windows surrounded by stylish displays.

Another view of the kitchen shows JennAir appliances throughout, including a six-burner gas range. The entire cooking area can be hidden by a sliding walnut panel. The breakfast bar seats two people and there is a sliding door to the backyard.

This second floor walkway connects two bedrooms on opposite sides of the house. This beam is one of many. “We wrapped them in plastic during the renovation so they would age faster,” says Pontes. “When unboxed, they looked like they were decades old.”

There is also a bathroom on the second floor with a single vanity.

Here is the shower stall in the second floor bathroom. The floor is terrazzo tiles.

A master suite occupies the entire third floor of the house. It features a custom-crafted walnut headboard with floating end tables and lighted sconces.

A Juliet balcony with glass railing overlooks the backyard.

And then there is the main bathroom with two travertine sinks. Mirrored doors opposite the vanity lead to a toilet room and walk-in closet.

Glossy white ceramic tile walls and travertine tile floors dominate the shower and tub area. There’s also a rain shower head and strip lighting.

The townhouse’s original basement was less than six feet high, but was dug to an eight-foot ceiling height during renovations. This can serve as a games room or a second living room. The basement floor is made of the same waxed concrete as the ground floor, and it is also heated.

Just past the games room is a powder room.

And past the powder room is a utility room with stone countertops. The HVAC room is behind that glass door on the left.

Here is the back room of the house, which was also hollowed out during the renovations. It could be used as a guest bedroom, office or children’s playroom.

The backyard is wired with an outdoor sound system. There are concrete plinths and stones as well as metal frame planters and a pergola for shade.

About Justin Howze

Check Also

What it’s like to stay in a Magical Little House in New Zealand

The little house is part of the Kinloch Wilderness Retreat. The property, located on the …